fbpx

Leider evangeliegemeente De Deur aan de kant gezet

ZWOLLE – De oprichter en Europees leider van Evangeliegemeente De Deur, pastor R. van Diermen, is door zijn achterban in Nederland aan de kant gezet. De 45 voorgangers van de plaatselijke gemeenten hebben hun vertrouwen in Van Diermen opgezegd omdat hij ,,te radicaal” en soms ,,onnodig provocerend” was.

Dat heeft de Zwolse voorganger E. Valk, die al jaren plaatsvervangend leider van De Deur is, gisteren gezegd. Van Diermen keerde eerder op de dag terug in Zuid-Afrika, waar hij sinds vijf jaar met zijn gezin woont.

De Deur, in 1981 in Zwolle ontstaan, werkt niet samen met andere evangelische gemeenten. De gemeente staat onder meer bekend om haar soms luidruchtige evangelisatiecampagnes op straat.

Volgens Valk hadden de voorgangers en Van Diermen al zeker een jaar meningsverschillen over een aantal punten. ,,Hij vond ons niet radicaal genoeg. Wij vonden hem te radicaal”, vatte hij het probleem samen.

Ook konden de voorgangers zich niet vinden in de manier waarop Van Diermen zich, recent nog tijdens een evangelisatie-actie in Leeuwarden, over homoseksualiteit had uitgelaten.

De pastors vinden op grond van de bijbel dat homoseksualiteit zonde is, maar Van Diermen ging volgens Valk een stap verder en sprak over ‘vergif’. Ook beschuldigde hij homoseksuelen ervan dat ze aids in de wereld hebben gebracht, aldus Valk.

Volgens hem heeft Van Diermen zich inmiddels neergelegd bij het besluit van de voorgangers om afstand te nemen van diens leiderschap. Valk neemt voorlopig het leiderschap van De Deur in Nederland over, zo zei hij.

De Deur, ook bekend als Christen Centrum, maakt deel uit van een wereldwijde beweging van soortgelijke gemeenten die zich hebben verenigd onder namen als Christian Fellowship Churches en New Harvest Churches. De gemeente won in 1998 een kort geding dat ze had aangespannen nadat Van Diermen door de directeur van stichting De Keursteen was beschuldigd van seksueel misbruik en financiële onregelmatigheden.

Bron: Trouw.nl

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!